Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Általános tudnivalók

Mikor lehet / érdemes cserépkályhát építeni ?

Az év bármely szakában lehet építeni, de csak fagymentes helyen. A kályhába sok víz kerül az építés folyamán, amely fagyveszélyes.

A kályhába kerülő víznek el kell távoznia, erre pedig többnyire a kéményen keresztül van lehetősége. Ezért érdemes már tavasszal megépíttetni a kályhát, hogy egész nyáron legyen ideje természetes úton kiszáradni.  Ha csak ősszel, vagy télen van lehetőség az építésre, akkor szárítófűtéssel kell segíteni a víz távozását.

 

Alapanyagok

 A cserépkályhába a látható csempe küllemen kívül még sok anyag kerül. Ezek jelentősen meghatározzák a kályha élettartamát.  Mik ezek ?   Samott-tégla, samott lapok, kisméretű tömör tégla, sík tetőcserép, homok, agyag, samottpor, vízüveg, kályhás drót, fugázópaszta. Ezek mennyisége és minősége természetesen hatással van a kályha árára is, de nem érdemes spórolni vele, mert éveket jelenthet az élettartamban.

 

A kályha  élettartama

4 pilléren nyugszik egy kályha élettartama.

1. Hogyan épül ?  Kellő szaktudás és precizitás fontos elemek. (Kályhás feladata)

2. Miből épül. A kellő mennyiségű és minőségű anyagok alkalmazása. (Kályhás feladata)

3. Hogyan használják ?  Túlfűtés, alulfűtés,  (Tulajdonos feladata)

4. Milyen fával fűtik ?  Száraz kemény fa az ideális.  Sokszor vizes a fa, esetleg puha is (bontott tetőanyag).   (Tulajdonos feladata)

Lehet jól megépített a kályha, ha vizes fával és esetleg "folytonégőként" használják, nem sokáig fog működni. A vizes fa elkátrányosítja a kályha belsejét és a kéményt is. Ettől büdös lesz (nem csak a kályha, a ház is) és jelentős hatásfok romlást is eredményez.           A puhafa égése sok koromképződéssel jár. A korom rárakódik a füstjáratok falaira, akár több centiméter vastagságban.     1 cm korom  10 % hatásfok romlást okoz.

 

Átrakással járó piszok

A kályha átrakása bontással kezdődik. Ezt nem lehet megúszni por és korom nélkül. De lehet keretek közé szorítani. Én festőfóliával függönyözöm le a kályha körül a helységeket padlótól plafonig. Így nem kell festetni az átrakás után.

 

Kivel építtessünk ?

Megfelelő tudású, leinformálható, referenciával (képgaléria, ajánlják az ismerősök) rendelkező, garanciát és kivitelezői nyilatkozatot adó szakembert keressen.  Érdeklődni lehet a MACSOI-nál (Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete) is. Ha ott ismerik a mestert, az már jelent egyfajta garanciát. (Keressék  Henszelmann Imrét  70/342-9926)

 

Képgaléria

A galériában található fotókat és rajtuk szereplő kályhákat, kandallókat én építettem.    Természetesen minden építményem nem látható itt, hiszen sok hasonló átrakott kályha van.  Inkább ízelítő, kedvcsináló jellegű a virtuális bemutatóterem.